Bulgaria - България
HOTELS - Хотели

МУЗЕИ И ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Градски исторически музей  - Туристически обект № 79 (А)

В Самоков историческият музей е създаден през 1930 година, като е бил музейна сбирка към Читалището - паметник Отец Паисий. За създаването на Музея заслуга имат самоковските художници – професор Васил Захариев, Христо Йончев - Крискарец, Наум Хаджимладенов, Слави Генев и др. Работното време на музея: от понеделник до петък: от 8 до 12 часа и от 13 до 17 часа. В събота посещенията се осъществяват с предварителна заявка.

Покров Св.Богородици - Девически манастир  - Туристически обект №79(B)

Девическият манастир свидетелства за духа и атмосферата на възрожденския Самоков. Метоха е единствената, запазена в град Самоков, автентична съвкупност от сгради и градини от миналото. Манастира е основан от Баба Фота, която е баба на Константин Фотинов и е свързан с преданието за спасяването на Самоков от Света Богородица, която разстлала своя покров над града и така го избавила от разорение.
Много от иконите за черквата е нарисувал Димитър Зограф, а в нартекса има фреска с Богородица, като по всяка вероятност е изографисана от Захари Зограф. 
Метоха е отворен за посетителите всеки ден до 17 часа, като такса за вход не се заплаща.

Голямата чешма - Чешмата с обецата

Голямата чешма в центъра, която е останала като исторически паметник от османското робство, се е утвърдила като емблема на град Самоков. Чешмата е изградена от огромни издялани камъни и е с мавритански сводове, изсечени от четирите страни. Под покрива на чешмата, има каменна клетка за птици. Тук сред населението се разказва стара легенда, че желязната обеца, с която е украсена една от страните на чешмата,  е принадлежала на прочутия герой Крали Марко. Съществува поверие, че всеки който се напие от тази вода остава в града, а ако замине, някой ден пак ще се завърне и то завинаги.

Читалище - паметник Отец Паисий

В централната част на Самоков величествено се извисява зданието на читалището, което е доказателство за въжделенията на гражданите на Самоков да пазят културната и историческата слава на града и да се прекланят пред геройството на загиналите в името на България.
В тежките години след войните, идеята за издигането на постройката на читалището е в  синхрон с мечтата на самоковци, да построят паметник на героите от самоковския район. На фасадата на читалището има паметна плоча с надпис - благодарност на загиналите войни от потомците им. Това превръща сградата в единствения от този вид войнишки паметник.
Градски исторически музей
Девически манастир Покров Св.Богородици
Голямата чешма
Читалище-паметник Отец Паисий
Copyright © 2003, 2020 Family hotel Zodiac, All rights reserved.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ - Какво може да се посети в Самоков?

BG  /  RU  / EN
Самоков Боровец