Bulgaria - България
HOTELS - Хотели
Трапезарията разполага с 50 места и е подходяща за организирането на тим билдинги, партита за абитуриенти, студентски празници, семейни сбирки, коледни и новогодишни тържества.
Домашна кухня

ТРАПЕЗАРИЯ

Copyright © 2003, 2020 Family hotel Zodiac, All rights reserved.

Къща за гости ЗОДИАК - хранене

Вие, нашите гости, можете да използвате самостоятелната кухня, за да си приготвяте сами храна по време на престоя при нас. Ако ни се доверите, ние можем да Ви предложим традиционни български ястия, сладка, сокове, месни и вегетариански гозби.

Ако сте впечатлени от вкусните домашни храни, можете да си ги приготвите, като се запознаете с рецептите на страницата ни - домашна кухня.

Просторната трапезария е удобна за изхранване и на големи групи, избрали за своята почивка в Самоков къща за гости Зодиак.

ДОМАШНО ПРИГОТВЕНА ХРАНА - МЕСТНИ СПЕЦИАЛИТЕТИ

Дневна
Изхранване
Трапезария
Люси, вкусна ли е тортата?
Фолклор
Да закусим! Oпитайте нашите палачинки!
Традиционна българска кухня

През вековете традиционната българска кухня е била съставена, в зависимост от сезона от местни продукти. Храната се е набавяла от личното стопанство, от нивата или градината. Ежедневно на трапезата са присъствали българските чорби, яхнии, спържи и баници. А хляба, лука и сиренето са обичайните храни на нивата и полето.
За българите готвенето никога не е било нещо изключително, а просто ежедневна домашна работа.
Днешната закуската, в миналото наричана поручег и похапка не били важни, а мъжете, когато тръгвали на работа и децата, отивайки на училище, носели в торбичка поручек и обед, но на голяма почит била вечерята. На нея се събирало все едно на ритуал цялото семейство и било непростимо някой да закъснее или да не се яви. Вечерята била винаги у дома. За да започне вечерята трябвало да се прибере мъжа и тогава семейството се храни заедно, като това е сплотявало семейството и е засилвало принадлежността към българския народ.
Най-предпочитаната храна на българите по традиция е хлябът, независимо от това къде живее в града или в село, богат или беден, хлябът задължително е бил на неговата трапеза. Каквато и храна да е консумирал то е било в съчетание с хляб. Хлябът винаги е символизирал нещо свято и е уважаван и ценен и до днес.
Неолющено зърно се е мляло в воденици за да се получи брашното за хляба. Най-често за омесване на хляб се е използвало ръжено брашно, а при недобра реколта се се е използвало брашно от просо. В дома жените омесвали тестото и изпичали хляба. Всяко домакинство имало пещ за изпичането и така от векове се е приготвял хляба в дома на семейството.
BG  /  RU  / EN
Самоков Боровец