Bulgaria - България
HOTELS - Хотели
езеро Бъбрека
Седемте езера
хижа Рилски езера
След закуска се отправяме от хотела към Национален парк Рила. Днес целта ни ще е да качим Седемте рилски езера.
Рилските езера са група от езера с ледников произход и са се превърнали в най-предпочитаните за туризъм в България, езера. Те са и обект № 29(б) от Стоте национални туристически обекта.
С превоз стигаме до хижа Пионерска където има удобен паркинг, на който оставяме автобуса. От долна станция се качваме на двуседалковия лифт за Седемте езера и след 20 минути вече сме  на 2150 м надморска височина и достигаме до хижа Рилски езера, където докато пием ароматен билков чай се наслаждаваме на невероятната гледка. Оттук започва и нашата обиколка  по рилските езера. Езерата стъпаловидно разположени във вдлъбнатини от 2100 до 2500 метра н.в. се оттичат от едно в друго с малки поточета. От хижа Рилски езера тръгваме наляво и нагоре по сухия рид, за да стигнем до първото от нашата обиколка езеро Бъбрека с 2282 метра н.в. Бъбрека е по височина третото езеро, и има най-отвесните брегове, по големина е второто след Близнака, след Окото е по дълбочина и в най-дълбокото достига 28 метра. Езерото Бъбрека е на разклона  на пътеките за хижа Скакавица, маршрутите за  хижите Рилски езера и Седемте езера. От Бъбрека се насочваме нагоре към двете най-високи езера Окото на 2440 м и Сълзата на 2535м.
Окото с дълбочината си  от 37.5 м е най-дълбокото езеро у нас. След езеро Окото се отправяме и към Сълзата, най-високото езеро, което заради чистите почти прозрачни води, като сълза е получило името си. След Сълзата се отправяме обратно надолу и от разклона преди Бъбрека, вдясно към четвъртото езеро в нашата обиколка, Близнака на 2243 м. То е с най-голяма площ - 91 декара. Петото езеро покрай което минаваме е Трилистника на 2216 м. н.в. с форма наподобяваща листо. Рибното езеро е най-плиткото езеро и е шестото в нашата обиколка. Така неусетно стигаме до старата хижа Седемте езера, където правим обяд със сухия пакет, който си носим от хотела и пием от ароматния билков чай на хижарите. След заслужената почивка сме на последното, най-долното от езерата - Долното езеро на 2095 м. н.в. От него започва началото си река Джерма. В това езеро се стича водата от другите шест езера. Това е и последното от Седемте езера в нашата обиколка. След като сме запечатали впечатленията си и на многобройните снимки, които ще останат да ни напомнят за този незабравим ден и за величието на Рила, продължаваме нагоре към горна станция на лифта с който се връщаме на хижа Пионерска.
Там ни чака автобуса с който 7 часа след потеглянето за Седемте рилски езера хотел Зодиак е последната ни цел, за този изпълнен с незабравими преживявания ден.
НАШИ ГОСТИ - АВГУСТ
Ето и най-амбициозните туристи, които изкачиха Рилските езера.
Първи ден - Неприятно време, мъгливо и дъждовно.
Гъстата мъгла пречи на видимостта и въпреки че Бъбрека е достигнат, остава невидян ... и най разумното решение е завръщане в хотела. Не бива да подценяваме планината и да надценяваме възможностите си! Правилното решение е да се предприеме втори опит, но на следващия ден.
Втори ден - Слънчев усмихнат ден и гледка до безкрай. Сега вече планината е благосклонна и позволява да се достигнат и седемте рилски езера. Всичко е заснето в сърцата и на лентата. Всички са щастливи! А, ние сме благодарни за невероятните снимки и споделените емоции. Благодарим, че ни избрахте за вашата почивка и бяхте наши гости в семейния ни хотел! Ако някой ден отново решите да се докоснете до вдъхновяващата сила на Планината, ние сме тук и Ви очакваме! Винаги сте добре дошли при нас! Ако решите да се качите на седемте рилски езера хотел Зодиак е на Ваше разположение!
НАШИ ГОСТИ - СЕПТЕМВРИ
Студено и мъгливо време, но на лицата на всички  са грейнали усмивки! Има за какво! Рилските езера са покорени!
Copyright © 2003, 2020 Family hotel Zodiac, All rights reserved.

СЕДЕМТЕ РИЛСКИ ЕЗЕРА

За изкачване на Седемте рилски езера хотел Зодиак е на Ваше разположение!

BG  /  RU  / EN
Самоков Боровец