Bulgaria - България
HOTELS - Хотели
След закуска потегляме към най-големият национален парк в България - Национален парк Рила, който е разположен в централните и най-високи части на Рила планина.

Името Рила идва от латинското Роула, което означава многоводна планина. Названието не е случайно - в Рила има към 200 езера и множество минерални извори. По билото на Рила минава Главният български вододел, който съвпада с Главния балкански вододел, разделящ водосборните басейни на Черно и Егейско море.

Нашата цел е да изкачим  най-високия връх на Балканския полуостров връх: Мусала - 2925 м. надморска височина. От Боровец с кабинкова линия  достигаме до връх Ястребец на височина 2 369 м. От там за около един час пеша стигаме до хижа Мусала. (2389 м), а до върха за още близо два часа. По маршрута от хижа Мусала към върха, на около 200м под него се намира заслон Леденото езеро до едноименното езеро. Обядваме със сух пакет, на брега на най-високо разположеното езеро в България на 2709 м. надморска височина. След обяда тръгваме към върха, който се издига на 2925м. Гледката от върха е много красива и при ясно време се вижда дори Бяло море. На върха е изградена метеорологична станция на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Връх Мусала е и мястото с най-ниска средногодишна температура на Балкански полуостров (минус 4С). Върхът е част от Стоте национални туристически обекта. Има печат в метеорологичната станция.

Потегляме обратно към Ястребец и от там с кабинката към Боровец. Осем часа след потеглянето към Мусала отново сме в хотела.
Copyright © 2003, 2020 Family hotel Zodiac, All rights reserved.

ВРЪХ МУСАЛА

ИЗКАЧВАНЕ НА МУСАЛА

BG  /  RU  / EN
Самоков Боровец