Bulgaria - България
HOTELS - Хотели
Самоковския зелник е готов
САМОКОВСКИ ЗЕЛНИК,  преди да влезе във фурната

Самоковски зелник

Copyright © 2003, 2020 Family hotel Zodiac, All rights reserved.

Домашна кухня

Домашна кухня
Продукти за крайшника: две яйца; 750 гр. бяло брашно; една щипка сол; една чаша за чай хладка вода; една чаена чаша олио
Зелена плънка: пет стръка праз лук или каквото има в градината - лапад, киселец, лобода, спанак, та дори и коприва; 250гр. Сирене; пет яйца; 500гр. квасено мляко; половин пакет краве масло
Плънка за крашника: две яйца които се разбиват със 150 грама сирене
Омесва се не много твърдо тесто, което се разпределя на осем парчета и се точат питки  по една педя. Питките се мажат с мазнината и се залепват по две на гюзлемета. Новите питки се точат на големи кори, така че да излизат от тавата, кото ще се използва за печенето на зелника. Корите се  поставят върху платно за да позасъхнат за известно време. Използваме времето за да приготвим зелената плънка. Нарязваме празия лук на около един сантиметър и го позадушаваме на не много силен котлон с половин чаша вода. След около пет минути изцеждаме водата и забъркваме с петте яйца. Слагаме сиренето, което сме натрошили, квасеното мляко, две супени лъжици брашно и половин пакетче масло. В голяма тава се подреждат три кори така че да излизат от тавата, а върху тях поръсваме олио. Изсипваме зелената плънка в средата на тавата и поставяме последната кора отгоре. Поръсваме с мазнината корите извън тавата и с пълнежа, който сме приготвили за крайшника. Така подготвените кори се подреждат на края на тавата. Поръсваме изцяло зелника с мазнина, а отгоре на зелената плънка намазваме с две  лъжици квасено мляко. Изпичаме на умерена температура. Да Ви е сладко!
ЩРУДЕЛ / КОНФИТЮР ОТ МОРКОВИ / БОРОВ ЕЛИКСИР
Да закусим! Oпитайте нашите палачинки!
БОРОВ ЕЛИКСИР ОТ ШИШАРКИ
ЩРУДЕЛ С ЯБЪЛКИ И КОНФИТЮР ОТ МОРКОВИ
КОНФИТЮР ОТ МОРКОВИ
Традиционни български храни
Боба е традиционна българска храна, отглеждана у нас от преди триста години. На българските земи съществуват предпоставки за отглеждането му. Османски търговци са пренесли боба и царевицата от Америка и те стават ежедневна  храна на българите. От голямо значение в нашата кухня има киселото зеле. За съхранение на зелето за зимата се  използва саламура, която е солен разтвор.
Друга традиционна храна в националната ни кухня е киселото мляко. От най далечните времена киселото мляко е храна на българите. Бактерията Lactobacillus bulgaricus, която се развива само по нашите земи е необходима за квасенето на млякото.
В нашата кухня неотменно присъстват десертите. Направата на сладка от местни плодове е традиция, преминала през вековете до днешно време. Бозата и халвата са предпочитани десерти за българите. Бозата е напитка, която е известна от древни времена и се приготвя при ферментация на брашнена каша от ръж, просо, или друго, с прибавяне на захар. Халвата се приготвя основно от смлян суров сусам, а тахан халвата, от изпечен сусам.
В България от векове се приготвя домашен алкохол - домашна ракия и вино. Домашната ракия се приготвя от местни плодове - грозде, круши, сливи, праскови и други.
Домашното вино в България се произвежда от грозде, малини, ягоди, боровинки и други плодове.
Българската традиционна кухня е разнообразна и показва българската национална идентичност, която и ние, днешните българи опазваме.
BG  /  RU  / EN
Самоков Боровец