Bulgaria - България
HOTELS - Хотели
Copyright © 2003, 2020 Family hotel Zodiac, All rights reserved.

ХУДОЖЕСТВЕНИ ЗАНАЯТИ

   В ПАЗВАТА НА РИЛА ВРЕМЕТО И ПРИРОДАТА СА СЪХРАНИЛИ ЕДНА ЧУДОТВОРНА СИЛА - НАРОДНИТЕ ХУДОЖЕСТВЕНИ ЗАНАЯТИ

    Традициите на Самоковската зографска и резбарска школа са запазени и до днес. 
     Наследници на всичките отколешни занаяти живеят и творят в община Самоков- дърворезбари, зографи, иконописци, грънчари, плетиво и дантели, килимарство, ножарство, обработка на тексил, стъклопис и керамика, ковано желязо, гобленарство и др.
      Възможност за организирано посещение на занаятчийски работилници, исторически места и църкви в гр. Самоков и околностите му.


ЗАНАЯТИ - ТРАДИЦИИ

Художествени занаяти    
На възраждането на старите традиционни занаяти и техники на иконопистта, резбарството, гравьорството и ковачеството са се посветили много от събременните творци в града.

Грънчарство: В грънчарската работилница на потомственият грънчар майстор Райчо Савов се демонстрира един от най-древните способи за изработка на керамични изделия, с помощта на грънчарско колело. Родителите на Райчо Савов се преселват в Самоков от Бусенци, Трънско и пренасят занаята и уменията си, а Бусенската керамика била известна не само в България. И до днес майстора и цялото му семейство правят грънци по старите технологии на бусенските майстори.

Дърворезба: От поколение на поколение се предава традицията на Самоковската дърворезбарска школа. От дървото днешните пазители на занаята извайват изящни  традиционни предмети и сувенири.

Иконопис: Иконопиството е гордостта на Самоков още от ХVІІІ век. Христо Димитров - Христоте даскало, както го наричат в онова време е родоначалника на Самоковската живописна школа. Неговите последователи, най-значимият от които е Захари Зограф, бележат върховни достижения на иконописното и светското изкуство. Днешните иконописци на Самоков също имат своите върхове.

Медникарство: Тя, медта, напомня топлата слънчева есен. Гальовна и мека, щом я докоснеш, усещаш готовност да промени себе си. Да се превърне в менче или кафениче, женски накит, обков на книга и църковна купел. А сложиш ли я в къщата си, сякаш слънца грейват.

Ножарство: Оръжието открай време е атрибут на мъжката същност.

Бродерия и плетиво: Дали покривка ще застеле на трапезата, дали дреха ще ушие или с накит пазва ще накичи, българката първом с красота ще ги накичи. Китните дворове и пъстри ливади в дома си ще пренесе.
http://www.samokov.bg/myweb7/index.html

BG  /  RU  / EN
Самоков Боровец