Bulgaria - България
HOTELS - Хотели
Copyright © 2003, 2020 Family hotel Zodiac, All rights reserved.

САУНА, КЪЩА ЗА ГОСТИ В САМОКОВ

САУНА В МЕЗОНЕТА

Сауната можете да ползвате след консултация с личния Ви лекар и на Ваша отговорност.
  • сауна за 1 час   - 30 лв
  • сауна за 2 часa - 50 лв

Как да използваме сауната

Сауната представлява суха гореща баня (с температура на въздуха от 60-100 до 110 0С). която предизвиква силно изпотяване и се комбинира със студена водна или въздушна процедура. Влажността на въздуха в сауната може да се повишава чрез хвърляне на вода върху нагорещените камъни.
Сауната оказва благоприятно въздействие върху нервната, сърдечно-съдовата, дихателната, ендокринната и други системи на човешкия организъм. За рационалното провеждане на сауна-процедурите трябва да се съблюдават някои правила:
Приемането на сауната може да стане само след предварителна консултация с лекар, най-добре физиотерапевт, който да определи индивидуалната дозировка и начин на приемане на сауната.
Приемането на сауната не бива да става веднага след обилно нахранване, както и на гладно. Най-добре е предварително да се хапне нещо леко. Преди сауна не трябва да се приемат много течности и в никакъв случай алкохол.
Приемащия сауната не трябва да влиза в нея много изморен, след употреба на алкохол или ако не се чувства добре.
Преди сауна е необходимо да се посети тоалетна.
Преди влизане в сауната тялото трябва добре да се измие с топла вода и сапун и да се подсуши.
Най-подходящото време за провеждане на сауна-процедурите са следобедните часове.
При влизане в сауната са необходими две хавлии или кърпи, едната от които се постила върху нара, а другата служи за подсушаване по време на изпотяването.

Приемането на сауната включва следните по-главни фази: изпотяване, произвеждане на пара, охлаждане, почивка и освежаване. Първоначално се използва най-долната банка, където температурата е най-ниска. След привикване всяка следваща сауна може да се прави на по-висока банка. Продължително пребиваване върху горната банка не се препоръчва, защото там тялото е изложено на действието на най-високата температура.

Престоят да бъде от 10 до 20 минути непрекъснато при температура на въздуха от 80 до 100С или двукратно по 5-10 минути, редувано с охлаждане със студен душ, въздушна баня, вана, басейн.

Ако въздухът в сауната е много сух и се усети парене и дразнене в ноздрите и трахеята, необходимо е камъните да се поръсят с вода, при което се получава т.нар. парен душ и се повишава влажността в помещението. Охлаждането трябва да се провежда непосредствено след изпотяването в течение на 2-3 минути. За утоляване на жаждата, освежаване и компенсиране на загубата на течности може да се приемат нискокалорични плодови сокове, мляко или млечни продукти. Ако се цели намаляване на теглото, препоръчват се минерална вода и не подсладен чай. Консумацията на кафе се забранява, защото тя ускорява и без това ускорената по време на изпотяването сърдечна дейност.

Само при правилно използване на сауната тя може да стане едно от най-добрите места за отмора и възстановяване на силите, за профилактика и лечение на редица болести.

САУНА
BG  /  RU  / EN
Самоков Боровец